четвъртък, 26 юли 2012 г.

Домашен шампоан

Предлагаме ви три рецепти за приготвяне на домашен шампоан. Домашните шампоани са направени със сапунена основа. Тя бива твърда или течна. Произвежда се от кокосово или палмово масло, съдържа минерална вода и глицерин.

Шампоан за нормална коса

1/4 ч. дестилирана или преварена вода
1/4 ч. сапунена основа без аромат
1/2 ч.л. олио

Смесете хубаво всички съставки. Сместа съхранявайте в бутилка. Преди употреба разбърквайте хубаво.
Шампоана образува хубава пяна. Олиото в състава добре омекотява кожата на главата, подхранва корените на косата и ги прави меки.

Шампоан за изсветляване и блясък

Шампоан с добавка от лайка успокоява кожата на главата, леко изсветлява косата и им придава блясък. Лимоновия сок също придава по-светъл оттенък на косата, също така ги прави по-податливи за прическа и косата се разресва по-лесно.

1 ч. дестилирана или преварена вода
1 ч. сапунена основа
6 пакетчета лайка
1,5 с.л. глицерин

Ако използвате насипна лайка за рецептата са необходими 4-5 ч.л. Залейте лайката с вряла вода и я оставете да престои 20 минути. Прецедете лайката и добавете сапунената основа, разбърквайте добре. След това добавете глицерина и пак разбъркайте. Така получения шампоан го затворете плътно в бутилка и го съхранявайте на тъмно и прохладно място.

Шампоан против пърхот

Пърхот може да се появи при всеки, независимо от възрастта, пола, социалния статус. Пърхот се появява както при мазна, така и при суха коса. Наличието на пърхот не винаги е свързано със суха кожа или неправилна грижа за косата. Пърхота може да се появи по други причини, например хормонален дисбаланс, стрес, заболяване, понижен имунитет.

1/4 ч. дестилирана или преварена вода
1/4 ч. сапунена основа
1/2 ч.л. олио или масло
1 с.л. ябълков оцет
3 с.л. ябълков сок
щипка смлян карамфил

В блендер смесваме всички съставки и ги разбъркваме добре. При употреба - нанесете шампоана на влажна коса, след 1-2 минути измийте. Остатъка от шампоана се съхранява в хладилник, но не повече от 3 дни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар