петък, 8 юни 2012 г.

Как правилно да си измием косата



Разбира се, това е нещо което всеки прави и вероятно не се и замисля, че може и да го прави неправилно!
Красивата коса е показател за здрав организъм. Но понякога, организма е здрав, но на косата не и достига блясък. Тогава може би проблема е в неправилното ползване на козметиката за коса?
Най-важното е да изберете правилния шампоан за вашия тип коса.
- Нормалната коса се мие веднъж на 5-6 дни
- сухата коса веднъж на 8-10 дни
- мазната коса се мие най-често - веднъж на 3-4 дни.
Помнете, че прекалено честото миене на косата влияе на кутикула и на мастните жлези, което предизвиква по-бързо омазняване и изтощаване на косата.
1. Намокрете хубаво косата с хладка вода, преди да нанесете шампоан. Не използвайте прекалено гореща вода. Това е много важно, колкото и незначително да ви се струва.
2. Сложете малко количество шампоан върху ръката си (в зависимост от дължината на косата, но не повече от 1 супена лъжица), разтъркайте и тогава нанесете на косата.
3. След като нанесете шампоана намокрете малко косата, така ще се образува повече пяна. С масажиращи движения разтъркайте скалпа за да измиете добре кожата.
4. Нанесете втори път шампоан, но само в корените! На останалата дължина на косата нанесете балсам. Оставете балсама минимум 5 минути.
5. Старателно отмийте.
6. Изсушете косата, за предпочитане без да използвате горещ въздух, по-добре да сушите по-дълго, но на по-ниска температура. Недейте да решите косата когато е мокра, тогава тя много лесно се къса.


Шампоан за коне!

Толкова популярния напоследък шампоан за коне, дали е толкова ефикасен, колкото го превъзнасят.
Шампоана за коне е предназначен за гриви и опашки, и се разрежда с вода в пропорция 1:10. Конете е препоръчително да се мият с него един път в седмицата, за да не се изсуши кожата или косъма. Ако все пак решите да ползвате такъв шампоан имайте предвид следното:
1. Шампоана за коне може да се ползва само за мазна и нормална коса. За суха коса такъв шампоан е много противопоказен.
2. Не трябва да имате никакви кожни заболявания и сериозни вътрешни болести.
3. Ползвайте възможно най-малко количество (помнете, че дори за конете се разрежда 1:10)
4. Задължително ползвайте качествен балсам. Ползвайте го ВСЕКИ ПЪТ след измиване на косата. Хубавия балсам не е задължително най-скъпия, а този който подхожда на вашия тип коса.
5. Веднъж в седмицата или веднъж на две седмици - в зависимост колко често ползвате шампоана - използвайте възстановяваща маска за коса, най-добре да си я приготвите сами или ако я купувате да е с натурални съставки.
6. НАЙ-ВАЖНОТО внимателно следете за състоянието на вашата коса и на кожата. Ако чувствате дискомфорт, парене, сърбеж, спрете ползването на шампоана и се върнете към обичайната си козметика.
7. Не ползвайте повече от една опаковка, след като свършите шампоана направете почивка поне 2-3 месеца преди да го ползвате пак.

Няма коментари:

Публикуване на коментар